CD-ROM-ul este o unitate optica. Pentru a face citirea (sau scrierea, daca este capabil de asa ceva) acesta foloseste un laser si un "ochi" optic. Dar dupa o perioada de timp, praful care va intra inevitabil in CD-ROM-ul tau, se va depune pe lentila senzorului optic, impiedicand citirea CD-urilor.
Pentru a curata CD-ROM-ul poti folosi mai multe tehnici. Prima dintre ele implica folosirea unui CD special pentru curatarea lentilei. Acesta nu este decat un CD ce are atasat pe suprafata de citire un fel de pensula pentru curatarea lentilei. Aceasta tehnica nu da decat rezultate temporare. In definitiv nu este vorba decat despre plimbarea prafului dintr-o parte in alta, pentru ca acesta nu este scos din unitate.
Ce-a de-a doua solutie este desfacerea unitatii optice si curatarea acesteia. Pentru aceasta unitatea trebuie scoasa din calculator. Uitatea trebuie intoarsa cu partea de jos in sus si trebuie desfacute suruburile cu grija. Cand se lucreaza cu suruburi, este o idee buna sa ai la indemana un pahar sau un borcan cu capac in care sa le pui, pentru a evita pierderea lor. Dupa desfacerea acestor suruburi, capacul de peste unitate ar trebui sa se desprinda. Uneori acesta mai este fixat suplimentar de niste cleme de plastic ce trebuiesc impinse cu surubelnita pentru a elibera capacul.
Dupa ce ai scos capacul, sterge praful din unitate si de pe lentila de citire. Cel mai bine ar fi daca ai avea o sursa de aer comprimat cu care sa indepartezi praful cu un minim de frecare asupra lentilei. Aceasta este foarte sensibila si orice zgarietura asupra ie, oricat de fina, poate strica unitatea optica. Dupa ce ai indepartat tot praful monteaza capacul la loc si baga unitatea inapoi in calulator.